Skip to content

USATS i Titusville

I år 2000, etter mer enn to år med undersøkelser og vurderinger, bestemte skolens ledelse seg for å flytte hele skolen fra Concord utenfor San Francisco i California til Florida. Etter å ha vurdert mange forskjellige steder i hele USA falt valget på Space Coast Regional Airport i Titusville. Første gruppe flyttet i oktober 2000, mens resten kom etter i desember 2000. Flyplassen vil dekke skolen sitt behov i mange år fremover.

Det var mange grunner for hvorfor den gang Helicopter Adventures Inc (HAI) – nå US Aviation Training Solutions – begynte å se seg om etter et nytt sted å være. Den største grunnen var at skolen ble for stor i forhold til fasilitetene i Concord. Man trengte større oppstillingsplasser, bedre og flere øvingsområder, færre restriksjoner på luftrom og ikke minst flere klasserom.

En annen viktig grunn for å flytte fra Concord var at alle typer kostnader i San Francisco området gikk i været. «Dot.com» revolusjonen i Silicon Valley har tvunget leien på boliger og andre leveomkostninger mye høyere i været enn hva man forutsatte. I flere tilfeller doblet leien seg i løpet av noen få år. For elever og ansatte ble dette etter hvert så dyrt at det ble et problem.

Det er mange praktiske fordeler med flyttingen i tillegg til de økonomiske. Øvelsesområdene i Concord ble stadig færre. Noen falt bort p g a ny bebyggelse og støygrenser. I Titusville er det store områder rundt flyplassen til fri benyttelse, store øvelsesområder og ingen problemer med oppstillingsplasser for helikopter. Samlet vil utdanningen bli mer effektiv, mer økonomisk og mer trygg.

 

Ny eier av skolen

1 april 2007 ble skolen oppkjøpt av Bristow Group og fikk da offisielt navnet Bristow Academy, Inc. Bristow Group er en av verdens to største sivile helikopterselskaper og har avdelinger i alle verdensdeler.

Bristow Group har rundt 4 500 ansatte og av disse er over 1 000 piloter. Det ansettes jevnt og trutt flere piloter hvert år. Flertallet av disse vil bli rekruttert fra Bristow Academy.

Etter oppkjøpet i 2007 bestod Bristow Academy av følgende skoleavdelinger :

– Bristow Academy Titusville, Florida

– Bristow Academy New Iberia, Louisiana

– Bristow Academy Gloucester, England

Bristow Academy New Iberia og Bristow Academy Gloucester i England ble begge solgt i 2016.

Skolen hadde også en utebase i byen Carson City i Nevada. Her ble det bl a stasjonert et større antall Bell 206 helikoptre hvor mange av skolens elever fikk opplæring i flyging i fjell og høyder opp mot 10 000 fot.

På det meste disponerte skolen ca 85 helikoptre. I 2020 er det ca 25 helikoptre ved skolen i Titusville.

1 november 2017 ble Bristow Academy solgt fra Bristow Group og til investeringsselskapet Aviation Worldwide Services. Skolen fikk så et nytt navn :

US Aviation Training Solutions (USATS)

 

I februar 2019 ble igjen skolen oppkjøpt av et nytt selskap – International Defense and Aerospace Group (IDAG). IDAG er et stort amerikansk selskap og har kontrakter inne utdanning av militære og sivile piloter i flere land i Europa – herunder utdanning på Sikorsky UH-60 Black Hawk.

 

Space Coast Regional Airport

Space Coast Regional Airport, Titusville, finnes på østkysten av Florida praktisk talt rett utenfor porten til Kennedy Space Center. Nærmeste store internasjonale flyplass er i Orlando – ca 40 minutter med bil mot vest.

Flyplassen er på ca 4,8km2 mot ca 1,9km2 i Concord og er omgitt på tre sider av vegetasjon eller industriområder. Flyplassen har både nord/syd og øst/vest rullebaner – den lengste på ca 2 200 meter.


Deler av US Aviation Training Solutions sitt store skoleanlegg i Titusville

Det finnes selvfølgelig et kontrolltårn og flyplassen er fullt utstyrt for instrument landing, inkludert ILS.

Med rundt 180 – 200 000 bevegelser pr år er flyplassen en av de største General Aviation flyplassene i USA og mer enn passelig stor til å gi elevene godt med erfaring samtidig som det ikke er noen ventetid for å ta av fra flyplassen.

Av annen næringsvirksomhet på flyplassen finnes bl a en FBO, en kafé, et krigsfly museum, et flyfotofirma og en flyskole.

 

Titusville området

Titusville har rundt 41 000 innbyggere. Flyplassen er lokalisert ca 8 km syd for selve Titusville sentrum. Andre byområder rundt Titusville er Cocoa Beach, Cape Canaveral og Merrit Island – kjente navn i forbindelse med romfart. Hele området er i stor grad bygd opp omkring romfart og er derav veldig vennligsinnet til alt som har med luftfart å gjøre. Alle romfergene ble skutt opp fra Kennedy Space Center i tillegg til mange satellitter året rundt. Romferge programmet tok slutt med siste oppskyting i 2011. Nå skytes det opp satelitter til forskjellige tider på året. Oppskytningene er fortsatt store begivenheter som samler tusenvis av tilskuere.

En tidligere Space Shuttle klar for oppskyting fra Kennedy Space Center.

 

Luftrommet

Titusville er et flott sted å lære elever om kompleksiteten i luftrommet. Flyplassen skolen opererer fra er klassifisert som en såkalt Class D airspace, men grenser inn til Class B airspace i Orlando. Kennedy Space Center med sine oppskytinger av romferger (slutt i 2011) og satellitter, og landingsplass for romferger, gjør området ekstra spesielt. Det er også mange restriksjoner på flyging over spesielle områder både tidvis under oppskytninger og permanent. I sydvest er det flere forbudte områder hvor bl a US Air Force har et eget felt for flybombing. Ingen av disse områdene er noe problem for USATS, men de gir elevene meget god trening og erfaring med å fly i områder med restriksjoner. Titusville kontrolltårn opererer 7 dager i uka kl 0700 til 2100.

For øvrig er det større og mindre flyplasser spredt omtrent over hele Florida i et meget stort antall. Ingen annen stat i USA har like mange flyplasser i forhold til størrelsen.

 

Attraksjoner

Det er så visst ikke noe problem å få tiden til å gå når man ikke er på skolen. Floridas østkyst består av milevis med hvite sandstrender. Nord for Titusville er strendene mindre utviklet, mens mot syd finner man populære strender fulle av turister som på Cocoa Beach og Satellite Beach. Mot vest har man Orlando med alle sine store internasjonale turistattraksjoner som DisneyWorld, Epcot Center m/norsk paviljong, MGM, Universal Studios og SeaWorld for å nevne noen.

Kennedy Space Center ligger kun 5 minutter med bil fra skolen og er en fantastisk plass å besøke selv for de som ikke er spesielt interessert i romfart. En full omvisning krever 6-8 timer og man blir tatt med rundt i buss på hele det enorme området og kommer nært inntil de kjente oppskytningsrampene som har sendt folk til månen med Apollo og ut i rommet med Space Shuttle.

Sentral Florida er også kjent for sine gode jakt- og fiskemuligheter og golfbaner. Litt lenger mot nord finner man Daytona Beach med sitt berømte Daytona 500 bilrace og årlige MC samling hvor tusenvis av motorsykkelentusiaster møtes.

Lenger mot syd finner man steder som Fort Lauderdale, South Beach, Miami og Florida Keys/Key West.

Vil man på cruise så trenger man ikke reise lenger enn til Cape Canaveral som er USA sin nest største cruiseskipshavn.


Cinderella Castle – DisneyWorld, Orlando

 

Bomuligheter

De fleste elever blir boende i 3-4 store leilighetskomplekser i nærheten av flyplassen i Titusville. De vanligste er Windover Oaks, Windover Woods og Summerhill Apartments. Alle disse stedene er ca 5 minutter med bil fra flyplassen. Det er også elever som ønsker å bo litt mer eksklusivt på steder som Cape Canaveral, Cocoa Beach og Merrit Island. Derfra til flyplassen er det rundt 20-30 minutter med bil.

En typisk 2 eller 3 soveroms leilighet som elever fra USATS bruker i Titusville koster omtrentlig USD 900 – 1 500 pr måned. Så deler man denne summen på antall elever som bor i leiligheten. Man må i tillegg betale for strøm, telefon og internett.

Alle boligkompleksene har badebasseng og vaskemuligheter.

Vil man bo i Cocoa Beach eller Merrit Island er prisene høyere.

Det er ikke nødvendig å tenke så mye på leilighet før man reiser. Skolen hjelper til med å få alle elever inn i en leilighet. Har man spesielle ønsker kan man selvfølgelig ta dette opp på forhånd.

 

Leveomkostninger

Florida er en relativt billig stat i holde til i. Det meste er mye billigere enn hva det er her på våre breddegrader.

Sales Tax, eller moms som vi vil kalle det, er på bare 6% i Brevard County hvor Titusville ligger. Inntektsskatt til staten Florida betales ikke av enkeltpersoner – en egen hotellskatt tar seg i stedet av dette.

USA er bilens hjemland og mange kjøper seg egne biler. Andre deler bil med hverandre. Uansett er det en stor fordel å ha bil bl a for å komme seg til og fra skolen hver dag. Brukbare bruktbiler får man fra rundt USD 1 500 og oppover. Men som kjent – de billigste bilene er ikke alltid til å stole på. Når man forlater Titusville kan man i mange tilfeller selge bilen videre for omtrent det samme beløpet man kjøpte bilen for – f eks til andre elever.

Pr januar 2020 kostet en US gallon med bensin i Florida ca USD 2,40 eller ca USD 0,63 pr liter.

 

Klima

Titusville kan tilby et flott klima som vi nordboere vil kalle for sommer hele året rundt. Gjennomsnittlig temperatur i januar er ca 20 grader, mens tilsvarende for august er ca 27 grader. Gjennomsnittlig nedbørsmengde i løpet av et år er omtrent det dobbelte av hva som er vanlig i løpet av et år i Oslo. Det meste av dette kommer om sommeren i nærmest regelmessige byger med styrtregn hver ettermiddag. 1-2 timer senere er det fint vær igjen.


Fantastisk innseiling.

Klimaet er også grunnen til at Florida er blitt verdens største område for flygerutdanning. Det er flere fly- og helikopterskoler i Florida enn noe annet sted i verden.

Om sommeren kan det være en meget høy luftfuktighet, men dette blir man raskt vant med.

Om høsten kan Florida til tider være utsatt for orkaner, hvilket spesielt skjedde høsten 2004 da flere store orkaner traff staten.

Det gode og forutsigbare klimaet fører til at det er få dager i året hvor man ikke kan fly. Det fører igjen til at elevene får unnagjort utdanningen på så kort tid som mulig.

 

Sosialt i Titusville

Skolen arrangerer masse felles sosiale aktiviteter. Dette kan være grillfester og andre festlige sammenkomster, båtturer og fisketurer med eller uten overnatting. Det arrangeres også weekend turer med helikoptre til Key West helt på sydspissen av Florida. Man flyr langs kysten fra Titusville over steder som Fort Lauderdale og Miami. Flytiden er ca 8 timer hver vei.


På tur over Miami
.

 

Elevmassen

På skolen vil man kunne treffe på andre elever fra forskjellige deler av verden. Bristow Academy utdannet et stort antall sivile elever fra forskjellige deler av verden hvert år, pluss en masse militære elever. Godt over halvparten var ikke-amerikanere. Den største utenlandske kontingenten har tradisjonelt bestått av nordmenn. Av andre europeere er det først og fremst dansker, svensker, engelskmenn og irlendere man har truffet på. Men man treffer også på tyskere, hollendere, franskmenn, grekere og andre europeere. Elevmassen har siden 2017 sunket mye og USATS er ikke på langt nær like stor som Bristow Academy var i sin tid.

Skolen har også utdannet en god del elever fra Afrika og Asia.

USATS har og har hatt avtaler med flere land og helikopterselskaper om såkalt ab-initio utdannelse av elever. Mangeårig utdannelse av kadetter for Bristow Helicopters, som tidligere eide skolen, er et eksempel på dette. Et annet eksempel er utdanning av piloter på kontrakt for Bond Helicopters i England og CHC Malaysia. Utdannelse av piloter for det afrikanske landet Ghana er et annet.

 

Helikopterpark

USATS har ca 25 helikoptre til sammen i 2020. Flertallet av disse er av typen Schweizer 300CBi som er den helikoptertypen de fleste elevene først starter å fly. Alternativt at man starter med å fly Robinson R-22. Lenger ut i utdanningen kan man også velge å fly Robinson R-44. Skolens helikopterpark består nå av Bell 206 turbinhelikoptre, Schweizer 300CBi, R-22 og R-44.

Alle elever står i utgangspunktet fritt til å velge hvilken type helikopter de vil fly med. For de fleste elever vil det være prisen som avgjør valget. En kombinasjon mellom Schweizer 300CBi og R-22 er det vanligste, men noen velger også tid i R-44.

USATS sine største helikoptre er av typen Bell 206 turbinhelikoptre. Elever som ønsker en turbinutsjekk som en del av utdannelsen bruker Bell 206 til dette formålet.

Skolen (den gang Helicopter Adventures Inc (HAI)) vant i 2004 en stor kontrakt på opplæring av militær- og politipiloter for land som disponerer eldre amerikanske helikoptre som tidligere ble brukt av det amerikanske Forsvaret og siden solgt/gitt til mange u-land. Det mest kjente av disse er helikoptertypen Bell Huey som er mest kjent fra Vietnam-krigen. Mange av disse elevene kommer fra land i Sør- og Mellom-Amerika. USATS utdanner fortsatt slike piloter, men i mindre antall enn tidligere.

Utdannelsen av disse pilotene foregår for det meste i Bell 206, men også i de andre vanlige skolehelikoptrene i Titusville.


Bell 407 tilhørende sheriffen i Contra Costa, California.

 

Fremtiden

USATS har planer om videre utvidelser og nybygg ved hovedbasen i Titusville. Pr starten av 2020 er skolen spredd over 5 bygninger på flyplassen. Et stort nybygg med ny moderne Flight Ops, og bl a oppstillingsplasser for ca 60 helikoptre, ble offisielt åpnet 16 august 2012.

Skolen har under de tidligere navnene Helicopter Adventures Inc (HAI) og Bristow Academy siden 1990-tallet vært regnet som den største og ledende sivile helikopterskolen i verden. De senere årene har skolen blitt mindre hva gjelder antall elever og helikoptre, men den høye kvaliteten på utdannelsen er fortsatt den samme. Dette akter US Aviation Training Solutions å fortsette med også i fremtiden. Flere nye muligheter åpner seg i årene fremover for elever som vil ta sin utdannelse ved US Aviation Training Solutions.

Store selskaper som Bristow Group og CHC vil også i årene fremover rekruttere fremtidige piloter fra skolen.

Back To Top